Konstens gryning

Konstens gryning

Människan har alltid skapat konst sedan urminnes tider men den storslagna konsten uppenbarade sig framförallt i forntida Egypten och imponerar fortfarande världen över. Konsten från den tiden är framförallt skulpturer av olika slag med exempelvis imponerande statyer som dekorerar tempel som Abu Simbel templet. Skulpturerna var mycket realistiska med otrolig symmetri. Både gudar och faraoner avbildades oftast stående eller sittande men med markerade ögon som med en fixerad blick får betraktaren att känna som om statyn ser direkt på honom eller henne. Det mest kända porträttet från forntida Egypten och som fortfarande anses vara världens vackraste kvinna, bysten av drottning Nefertiti är ett enastående vackert konstverk. Att detta mästerverk skapades för över tretusen år sedan är en bekräftelse på att konsten i alla civilisationer, även de forntida, har haft sina mästarkonstnärer. Bysten av drottning Nefertiti skiljde sig från de karakteristiska statiska skulpturerna i forntida Egypten och porträtterades men ypperlig skönhet samt var mycket vackert målad. De mest kända och största skulpturen är givetvis sfinxen, en mytisk varelse med en faraos huvud och ett lejons kropp. Forntida Egypten är också känd för de fantastiska sarkofagerna och framförallt den mest kända av alla från farao Tutankhamen, ett mästerverk som dekorerats av mångfärgad emalj och ädla metaller

Den grekiska konsten uppnådde under den så kallade ’klassiska tiden’ en teknisk perfektion och vacker harmoni som fortfarande är svår att överträffa. Förutom detta kom dessa konstverk att sätta normen för de nästkommande tvåtusen åren både inom måleri och skulptur. De antika grekiska konstnärerna återgav sina gestalter, fria från de strikta regler som den forntida egyptiska konsten var präglad av, och återgav människor naturligt och med realism. Mästerverk från antika Grekland finns idag i museer över hela världen och förutom att Grekland utgjorde vaggan till vår moderna civilisation utgjorde även grekisk konst vaggan till konsten i västvärlden. De grekiska skulpturerna besitter fantastisk skönhet och beundras fortfarande av både konstälskare och konstnärer. Några av de mest berömda konstverken är Pergamonaltaret som byggdes runt 150 före Kristus samt var den högsta punkten i staden Pergamon. Detta altare är ett av den hellenistiska konstens monumentala verk. Venus de Milo är ytterligare ett bevis för den hellenistiska konstnärernas skicklighet. Denna oerhört vackra skulptur, gjord av marmor, sägs representera kärlekens gudinna Afrodite. ’Den bevingade segern av Samothrake’, också kallad Nike av Samothrake, är en storslagen hellenistisk skulptur med kraftig teatralisk rörelse. ’Den fallne krigaren av Aphaia’ är an avbildning av en sårad krigare som trots detta vägrar ge upp, en skulptur som gör intryck och berör. Statyn gjordes runt 510 före Kristus och är från Afaiatemplet i Aegina.

Bland konsten från romarriket är porträttkonsten framstående och byster samt porträttskulpturer imponerar med uttryck och realism. Den romerska traditionen med porträtt kom sannolikt från en stark dyrkan av förfäder och följaktligen vikten av begravningsskulpturer. Romarna avbildade gärna sig själva tillsammans med sina förfäder och höga ämbetsmän avbildades i toga tillsammans med byster av både förfäder samt fäder.

Kommentarer är stängda.
nisarg