Digital konst

Digital konst

 

Den nya konstformen ‘digital konst’ är på frammarsch världen över. Namnet digital konst innefattar konst som är till fullo datorgenererad samt konst som skapats från riktiga fotografier. Arbetet sker på datorn via diverse mjukvaruprogram där artisten kan skapa fantastiska

konstverk som kan se ut som exempelvis en oljemålning. En av de första att skapa digital konst var Andy Warhol i samband med att datorn Commodore Amiga introducerades 1985 i New York. Han använde det dåtida grafikprogrammet ProPaint där han tillförde färg och manipulerade en bild av Debbie Harry. Själva bilden var monokrom och kom från en videokamera.

Den digitala konsten växer snabbt i popularitet och detta är i linje med vår moderna högteknologiska tid. Tekniken som behövs för att skapa digital konst har blivit lättillgänglig, särskilt via internet där man enkelt kan ladda ner flertalet olika mjukvaruprogram, samtidigt som mjukvaran har blivit billigare och ibland till och med gratis. Denna konstform var från början en konst som skapades av grafiska formgivare men som nu är tillgänglig för allmänheten. Detta är kanske den konstform som kommer att förändra konstvärlden i framtiden eftersom detta är det enda medium där en konstnär kan ändra och radera otaliga gånger utan att skada duken. Konstnärer kan utan några egentliga begränsningar skapa fantasifulla, vackra och otroliga konstverk.

Den digitala konsten genomsyrar samhället idag utan att vi reflekterar över den och syns bland annat i annonser och filmer. Att denna konstform har framtiden för sig är uppenbart och det är möjligt att den digitala konsten kan komma att ta över konstmarknaden precis som den digitala kameran tagit över från den analoga tekniken.

Konsten har i alla tider påverkats och inspirerats av omvälvningar och förändringar samt tekniska framsteg. Man kan med säkerhet påstå att konsten är en reflektion och spegel av dess samtida samhälle.

Kommentarer är stängda.
nisarg