Fraktalkonst

Fraktalkonst

När ett geometriskt mönster upprepas till en allt mindre eller större skala och har självliknande oregelbundna ytor och former som inte är klassiskt geometriska kallas detta för fraktal. Fraktalkonsten är en unik konst där matematiska formler används för att skapa en oändlig mängd av detaljer, ljus, färger och former. Man kan säga att en fraktal är en grafiskt översatt matematisk ekvation. Varje pixel i bilden färgas samt formas av en matematisk formel och extraordinär vacker men komplex konst kan skapas. Här kan artisten genom att ändra exempelvis färger skapa egna unika kompositioner som aldrig skådats tidigare. Fraktaler existerar naturligt i naturen och kan ses i bland annat spindelnät, snöflingor och ormbunkar eller i stora fenomen som orkaner samt galaxer i den yttre rymden. Denna konstform är en kombination av konst och matematik och vad som utmärker fraktalkonsten är att desto närmre betraktaren tittar desto fler detaljer framkommer.

Det unika med fraktaler är att de är oändliga och sträcker sig utåt i samtliga riktningar. Det är som att starta i universums centrum för att sedan förflytta sig utåt i ett försök att finna slutet.

I både konsten och i naturen kan fraktalen variera från det kaotiska till vacker symmetri såsom exempelvis ett kaotiskt åskmoln eller en perfekt symmetrisk snöflinga.

Kommentarer är stängda.
nisarg