Porträttkonst

Porträttkonst

Ett porträtt är en avbildning av en människa där modellen i sig är själva meningen med bilden. Det finns tusentals bilder på folk som inte är porträtt, då syftet med dem inte är av visa just dem utan snarare en kontext eller en allegorisk situation. Porträtt kan vara foton eller målningar, skulpturer eller en kombination av flera olika medier, men det är alltså alltid modellen som är i fokus.

Oavsett vilken form av porträtt man själv gillar är det alltid fascinerande att titta på andra människor, och om det är en person man beundrar eller är särskilt intresserad av kan det vara kul att sätta upp porträttet på sin egen vägg. Genom att välja en snygg poster eller tavla hos Desenios outlet kan man göra hemmet eller kontoret extra personligt, oavsett om man väljer ett eget porträtt eller ett berömt, historiskt alster.

Olika sorters porträtt

Under konsthistoriens gång har ett flertal porträtt blivit mycket berömda, och till de mest kända inom målarkonsten hör Leonardo da Vincis Mona Lisa, Jan van Eyks bild av det gifta paret Arnolfini och Hans Holbein den Yngres porträtt av Henrik VIII av England. I de allra flesta fall var dessa porträtt beställningsjobb, antingen då modellen ville föreviga sig själv eller då han eller hon ville se hur andra såg ut. I fallet med Henrik VIII bad den temperamentsfulle regenten ofta konstnären Holbein att resa till olika platser och måla av potentiella brudar, då han ville veta hur den han skulle gifta sig med såg ut. Besöker man det stora konstmuseet Ufficierna i Florens kan man se hundratals porträtt som skickades till familjen Medici som en introduktion till hur olika världsledare såg ut.

Inom fotokonsten finns det också ett flertal mycket berömda porträtt, exempelvis Cecil Beatons foton på brittiska aristokrater och tidens kändisar, Annie Liebovitz porträtt på rockstjärnor och Helmut Newtons bilder på fotomodeller och skådespelare. Fotograferna sätter även de sin personliga prägel på sina porträtt, och tycker ofta om att leka med sina subjekt. Det gäller dock att hitta en bra balans, då ett sant porträtt avbildar vem personen som fotas verkligen är och inte vem fotografen vill framställa den som.

Ytterligare en form av porträtt är självporträttet, där konstnären med andra ord avbildar sig själv. Även här finns det många exempel, både inom foto och målarkonst, och bland de mest kända är

Vincent Van Goghs självporträtt, Andy Warhols popbilder på sig själv och Frida Kahlos många alster. Man skulle också kunna lägga till hela selfiefenomenet i denna kultur, då även det handlar om att avporträttera sig själv och ingen annan. Kim Kardashian har till och med gett ut en hel fotobok med sina selfies och döpt den till “Selfish” och det råder stor debatt kring vad selfiekulturen innebär för både samhället och bildtagarnas psyke.

Kommentarer är stängda.
nisarg