Konsten i historien

Konsten i historien

Den period som kallas för renässansen var strax efter medeltiden och var en tidsperiod där litteratur, filosofi och konst blommade. Ursprunget till renässansens konst började tidigt i Italien, redan vid slutet av 1300-talet, men stilen för skulptur och målning som är utmärkande för renässansen uppstod någon gång i mot slutet på 1400-talet. Renässansens konst skapade inte mästerverk förrän sent 1500-tal och början av 1600-talet. De främsta verken som skapades då målades och skulpterades av genier som Michelangelo, Leonardo da Vinci samt Raphael.

Den kanske mest beundrade ultimata renässansmänniskan och konstnär, Leonardo da Vinci, var inte enbart artist utan studerade ett mycket brett spektrum av ämnen såsom geologi, botanik, anatomi, flygning och hydraulik. Leonardo färdigställde relativt få målningar men bland dessa finns den världsberömda ’Mona Lisa’ och ’Sista måltiden’. En av de mest kända konstnärerna från den tidiga renässansen, Giotto från Florens, gjorde tekniskt stora framsteg med att representera människokroppen realistiskt. Det sägs att fresker från Giotto dekorerar katedraler i bland annat Neapel och Rom men det är oerhört svårt att med säkerhet kunna tillskriva dessa verk.

Den mest berömda och dominerande skulptören under renässansen var Michelangelo Buonarroti som producerade skulpturer såsom ’Pietà’ och ’David’. Men Michelangelo var inte enbart skulptör utan utförde även mästerliga målningar såsom den enorma fresco som täcker det sixtinska kapellets tak

De allra flesta verk som producerades under renässansen hade religiösa motiv såsom Madonnan eller Jungfru Maria och användes i samband med katolska ritualer. Även om vi idag ser dessa konstverk som storslagna var de vid den tiden mer religiösa föremål. Flertalet arbeten för konstnärer under renässansen var att måla altartavlor och andra dekorationer i katolska kyrkor. Renässansens konstnärer kom från alla skikt i samhället och började som lärlingar. Så småningom fick de lov att arbeta under ledning och övervakning av en mästare

Runt mitten av 1500-talet behövde den katolska kyrkan framhäva sin storhet i samhället på grund av den protestantiska reformrörelsen. Konstnärerna återupplivade den idealiska skönheten från renässansen för att komplettera den nya oerhört utsmyckade barock stilen vars syfte var att ge betraktaren ett visuellt överdåd. Barocken spreds över Europa med påven i täten. Några av de största konstnärerna från 1600-talet samt 1700-talet var tiden var Rembrant, Rubens, Caravaggio, Velázquez och Poussin.

Kommentarer är stängda.
nisarg