Konsten idag – digital målning

Konsten idag – digital målning

Digital målning eller ’digital painting’ är en konstform som växer oerhört snabbt där konstnären arbetar med en dator istället för färg, pensel och duk. Här kan artisten via mjukvaruprogram applicera ’traditionell målningsteknik’ som olja eller akvarell och skapa konst i datorn. Det finns idag ett flertal olika program för detta ändamål att välja mellan men många använder Krita, Adobe Photoshop eller Corel Painter. Digital målning är inte samma som till exempel datorgenererad konst utan här använder man sig vanligtvis av olika penslar och färger för att åstadkomma ett konstverk som ger intrycket att ha varit målad med traditionell teknik. Detta är något som mjukvarutillverkarna tagit fasta på och många program inkluderar penslar som är digitalt utformade för att ge artisten rätt känsla när de målar sina verk.

Digital målning ökar snabbt i popularitet med bland annat fantastiska porträtt som skapats av begåvade artister.

Det digitala galleriet Behance.com är ett digitalt galleri där konstnärer kan ställa ut sina konstverk. Detta galleri har miljoner besökare varje månad vilket ett vanligt fysiskt galleri inte kan erbjuda.

Här finns exempelvis fängslande konstverk från konstnären Evgeny Parfenov som genom åren arbetat med tidningar som Wierd, Times och Rolling Stone.

Kommentarer är stängda.
nisarg